// // //


Hír: A ponty és az ezüstkárász közti alapvető különbségek
(Kategória: Egyéb)
Küldte: Administrator
2021 július 13 kedd - 15:50:28


Tisztelt horgásztársak egyesületi tagok!
Tekintettel arra, hogy a halgazdálkodási területen az utóbbi időben jelentősebb számban akadhatnak horogra az elmúlt években telepített kis pontyok nem árt, ha felelevenítjük a ponty és az ezüstkárász közti alapvető különbségeket.
Ezek a kis pontyok 2023 magasságában akár egy teljes háromnyaras ponty telepítést is kiválthatnak, bár a fejlődésük lassabb mint az intenzív halgazdaságokban nevelt fajtársaiké, de gasztronómiai értékük lényegesen nagyobb lesz majd hiszen olyan táplálékot vesznek magukhoz ami a legjobb a számukra.
Ezért igen fontos hogy a fogás után azonnal megismerjük és kíméletes horogszabadítás után visszaengedjük ezeket a halakat a vízben, mert ezek az éppen tenyérnyi kis halak a jövőt tekintve gazdasági befektetésként úszkálnak tovább az Ős.Sárvízben míg el nem érik a megtartható horog érett méretet.

KÉRETIK HÁT VELÜK A TOLERÁNS KÍMÉLETES BÁNÁSMÓD.

Ezüstkárász Carassius auratus gibelio
Jegyei: teste nyújtott, oldalról lapított, háta kevésbé magas, mint a kárászé. Bajuszszálai nincsenek. Pikkelyei nagyok, 28-32 van az oldalvonal mentén. Hátúszója 17-25 sugárral, magas, a széle egyenes vagy befelé öblösödő. Farok alatti úszója 8-11 sugarú. Farokúszója kimetszett. Garatfogai egysorosak, 4-4. Az első kopoltyúíven 35-40 kopoltyútüske van, amelyek hosszabbak és vékonyabbak, mint a kárászé. Színezete: háta világos, barnás; oldalai és hasa sárgásak, ezüstös csillogással. Testhossza.- 15-35 cm, max. 45 cm.
ÉIőhelye: lágy talajú, dús növényzetű álló- vagy lassú folyású vizek Kelet-Ázsiától (Amur-medence) Szibériáig; betelepítés révén ma széltében elterjedt, hazánkban is gyakori.
Életmódja: gyakran a kárásszal együtt fordul elő, amelyhez nemcsak külsejében hasonlít, de táplálékválasztásban és alkalmazkodóképességben is. Gyorsabban nő, mint a kárász, ezért, különösen Kelet-Európában, tógazdaságokban tenyésztik. Május-júniusban ívik, ikráit (160000380 000) sekély vízben a növényzet sűrűjébe rakja. A kelési idő 5-7 nap. A 3-4. év végére ivarérett (ekkor 15-20 cm). Tápláléka: apró fenéklakók, vízinövények.

Ponty Cyprinus carpio
Jegyei: a törzsalak teste nyújtott, oldalról kissé lapított. Szája végállású, a csúcson nyíló; felső ajkán 4 bajuszszál (2 hosszú, 2 rövidebb) van. Pikkelyei nagyok, 33-40 van az oldalvonal mentén; a tenyész formáknál, melyek teste nyújtott vagy magas hátú lehet, a következőket különböztetjük meg: 1. Pikkelyes ponty (teljes pikkelyezettséggel). 2. Hátpikkelysoros tükrösponty (rendszertelenül elhelyezkedő „tükörpikkelyekkel”). 3. Oldalpikkelysoros tükörponty (egy sor nagy pikkellyel az oldalvonal mentén). 4. Csupasz vagy bőrponty (pikkelyek nélkül, vagy csak kevés pikkellyel). Hátúszója 20-26, farok alatti úszója 8 sugarú; farokúszója erősen kivágott. Garatfogai háromsorosak, 1.1.3-3.1.1. Testhossza.- 25-27 cm, max. 120 cm. Élőhelye: homokos vagy iszapos medrű, dús növényzetű, meleg álló-és lassú folyású vizek. Eredeti élőhelyén 3 alfaja él: C. c. carpio (a Fekete-, Azovi- és Kaszpi-tenger környéke), C. c. haematopterus (Amurmedence, Eszak-Kína), C. c. viridiolaceus (Dél-Kína, Vietnam). Mint fontos tógazdasági hal, már a 13-15. században szinte egész Európában, ma világszerte elterjedt. Életmódja: napközben többnyire a védett, mélyebb részeken tartózkodik, és csak szürkületkor élénkül meg. Május-júliusban ívik, a hímeken ilyenkor nászkiütések vannak. Tápláléka: apró talajállatok, vízinövények.

Köszönettel.
H.E.ELNÖK

206900642_6431338193558868_5605919386209160588_n.jpg

r_1.png

Ezen hír származási helye: Szedres HE
( http://szedreshe.hu/news.php?extend.231 )